اهمیت پنجره در ساختمان ها:

همراه با ساخت اولین سرپناه ها و خانه های مسکونی در قرون و تمدن های گذشته اهمیت پنجره در ساختمان ها به منظور عبور نور خورشید و پیوند محیط داخلی با محیط بیرونی احساس گردید. پنجره ها یکی از عناصر اصلی و ثابت در هر بنا و ساختمانی به شمار می روند که کاربرد اصلی آن ایجاد ارتباط بین فضاهای داخلی با بیرون از ساختمان است به نحوی که علاوه بر دید مناسب، امکان نورگیری و تهویه کافی نیز هم فراهم باشد. لزوم عبور نور خورشید از درب و پنجره ها به دلیل نبود تجهیرات روشنایی مناسب در قرون گذشته، ویژگی عالی و منحصر به فرد پنجره ها محسوب می­گردید. سایر ویژگی پنجره­ ها از جمله شکل، جنس، اندازه و عملکرد آن بسته به شرایط اقلیمی آب و هوایی و همچنین معماری هر منطقه متفاوت میباشد. اما به دلیل مقاومت بسیار مناسب چوب در برابر شرایط مختلف آب هوایی نسبت به سایر مصالح، انتخاب آن به عنوان پرمصرف ترین متریال در ساخت پنجره طی سالیان اخیر محسوب میگردید.سبک معماری و شرایط آب و هوایی کشور ایران نیز از این موضوع مستثنی نبوده و استفاده از پنجره های چوبی به دلیل وجود منابع غنی چوب و جنگل ها به عنوان پر کاربرد ترین نوع پنجره در سالیان گذشته محسوب میشود.

چرا باید در ساختمان ها پنجره داشته باشیم؟

به طور کلی هر ساختمان برای داشتن فضایی مطلوب و دلنشین نیازمند شرایط خاصی از لحاظ شدت نور، تهویه و رطوبت می باشد که تمامی این عناصر اغلب توسط پنجره ­ها در ساختمان تامین میگردد. اگر نور روز به عنوان عامل بسيار مهمی به شمار آيد که بايد به فضای داخلی ساختمان اضافه شود، پنجره ها نيز به عنوان وسايل ضروری در نظر گرفته خواهند شد. مهمترین انتظار و عملکردی که از یک پنجره در ساختمان مطرح می باشد عبارتند از:

  • ایجاد و امکان ارتباط با محیط پیرامون ساختمان:

    نصب شیشه در پنجره ها این امکان را به ما می­ دهد که بتوانیم با محیط پیرامون خود ارتباط داشته باشیم. این ارتباط میتواند باعث شادابی و نشاط در روحیه افراد شود. در حقیقت خانه بدون پنجره، محیطی است که به مرور میتواند باعث ایجاد افسردگی و بیماری روحی شده و سلامت فرد را به مخاطره اندازد. این موضوع آنچنان مهم است تعداد پنجره های نصب شده و میزان ارتباط با محیط پیرامون و میزان نورگیری تاثیر بسزایی در انتخاب خانه یا آپارتمان از سوی خریداران دارد. پس ارتباط با محیط بیرونی و لزوم ورود نور طبیعی به داخل خانه یا محل کار به عنوان مهمترین ویژگی پنجره ها بشمار می رود. پس ایجاد ارتباط با محیط بیرونی یکی از دلایلی است که لزوم و اهمیت پنجره در ساختمان ها را بیش از هر موضوع دیگری به ما اثبات می کند.

پنجره چوبی
  • امکان تهویه و تبادل هوای داخل و بیرون توسط پنجره ها:

نصب یراق آلات در پنجره های ساختمانی امکان باز و بسته شده بخشی از پنجره برای تهویه و گردش هوا را میسر     می­سازد. به طور کلی به بخش بازشو و متحرک هر پنجره به اصطلاح لنگه پنجره گفته میشود. هر چقدر هم محیط داخلی یک خانه یا محیط کار به انواع تجهیزات سرمایش و گرمایش و یا تهویه مطبوع مجهز باشد، باز هم نیاز به تهویه هوا و تبادل هوای طبیعی امری ضروری برای یک محیط محسوب میشود که لزوم تعبیه پنجره در ساختمان ها را گوشزد می کند.  لزو نصب و تعبیه پنجره در ساختمان ها آن چنان پر اهمیت است که میزان سلامت افراد در محیط های کاری و پر ازدحام و انتقال بیماریهای تنفسی با تهویه هوای داخلی  و ورود هوای تازه از طریق پنجره ها ارتباط مستقیمی دارد.

  • تامین آسایش ساکنان از لحاظ آلودگی های صوتی و ذرات مضر(تامین بهداشت):

درزبندی مناسب بین منافذ پنجره امروزه یکی از ویژگی ها و ضروریت های هر پنجره­ ای محسوب می شود. این ویژگی مانع از نفوذ هرگونه آلودگی به داخل خانه یا محل کار ما می شود. پس پنجره ها در عین قابلیت برقراری ارتباط با محیط پیرامون و برقراری تهویه، میتوانند مانع از ورود از هرگونه آلودگی به داخل ساختمان ها شوند.این آلودگی ها میتواندد شامل آلودگی های محیطی نظیر گرد و خاک و ذرات معلق و یا آلودگی های صوتی حاصل از خودروها یا کارخانجات و … باشد. در پنجره های دوجداره یو پی وی سی به سبب تعبیه نوارهای لاستیکی تمامی منافذ پنجره کاملا درزبندی شده است.

  • امکان استفاده از انرژی تابشی و نور خورشیدی در مواقع مفید:

قرار گرفتن در معرض نور روز مناسب تاثیر بسزایی بر سلامت جسم و رح انسان دارد. نور روز باعث بهبود خلق و خوی و روابط اجتماعی، کاهش افسردگی و شادابی افراد می­شود. استفاده از جداره های نور گذار یا همان شیشه ها این امکان را برای هر پنجره ای میسر می سازد. به طور معمول محل قرارگیری پنجره در ساختمان هابا توجه به زاویه تابش نور خورشید، معماری شهری و تناسب با ساختمان های مجاور تعیین می شود. موقعیت پنجره ها باید به نحوی باشد بیشترین مقدار نور خورشید را دریافت کند. نمای جنوبی اولویت اول برای قرارگیری پنجره در ساختمان است زیرا بیشترین زمان تابش نور خورشید را شامل میشود. مکان هایی که به نور بیشتری احتیاج دارند مثل سالن نشمین و پذیرایی بهتر است در این موقعیت قرار بگیرند. رعایت این موضوع می تواند تاثیر بسزایی در میزان رضایت مندی ساکنین و کاهش مصرف انرژی داشته باشد.  در مقابل قرارگیری پنجره در نمای شمالی یک ساختمان تاثیر چندانی در بهره مندی از نور خورشید را ندارد.

  • زیبایی بخشی به نمای خارجی ساختمان و تنوع پذیری در رنگ:

امروزه تنوع رنگ در پروفیل های ساخت پنجره باعث شده پنجره ها جدای از مقوله عایق و ارتباط بخشی، باعث زیبایی نمای خارجی و داخلی ساختمان ها نیز شوند. در پروفیل های یو پی وی سی، تولید پروفیل های لمینیت در رنگ های مختلف یکی از روش های تولید پنجره های یو پی وی سی رنگی میباشد. پروفیل های لمینیت بسته به طرح و سلیقه هر شرکت تولید کننده پروفیل عموماً در رنگ هایی با طرح و بافت چوب تیره رنگ تولید می شود. علاوه بر امکان تولید پروفیل های لمینیت، قابلیت رنگ پذیری پروفیل های یو پی وی سی امکان تولید پنجره های با رنگ دلخواه را نیز فراهم نموده است. استفاده از رنگ های حلال آب با دوام طولانی مدت، هیچ تاثیر منفی به روی پروفیل های یو پی وی سی ندارد.

  • تامین ایمنی و امنیت در عین امکان ارتباط با محیط خارج:

تمامی مصالح مورد استفاده در ساخت پنجره های دوجداره، از استحکام و مقاومت کافی در برابر نیروهای وارده برخوردار هستند. یکی از مولفه های انتخاب پنجره و کیفیت آن، بحث ایمنی و ضریب امنیت محیط داخلی ساختمان در برابر سارقین میباشد. پنجره ها باید تحمل ضربات و نیروهای وارد از طرف سارقین را داشته و به آسانی باز نشوند. در پنجره های یو پی وی سی استفاده از پروفیل های تقویت گالوانیزه، امنیت و استحکام این چنین پنجره ها را دوچندان میکند. یراق آلات مورد استفاده در ساخت پنجره های یو پی وی سی نیز با بالاترین ضریب استحکام و ایمنی ساخته و مونتاژ میشوند. استفاده از پروفیل های تقویت فلزی از ورق گالوانیزه، قابلیت نصب شیشه های سکوریت و لمنیت از دیگر ویژگی پنجره های دوجداره یو پی وی سی برای افزیش ضریب امنیت است.

  • سهولت در استفاده از پنجره با حفظ تمام ویژگی های فوق:

طراحی پروفیل های یو پی وی سی پنجره های دوجداره به نحوی انجام شده است که نیروی لازم برای باز و بسته شدن پنجره ها با حداقل میزان لازم انجام گیرد.رعایت استانداردها ابعادی، تعبیه پین های لغزنده در یراق الات و اسپانیولت ها، امکان روغن کاری جهت کاهش اصطکاک و قابلیت رگلاژ یراق آلات باعث شده میزان نیروی لازم جهت باز و بسته کردن پنجره های دوجداره برای تمام افراد در هر سنی به سادگی انجام شود.

  • دوام و استحکام مناسب پنجره ها در برابر شرایط جوی و اقلیمی:

پروفیل های آلومینیومی و یا پروفیل های یو پی وی سی استفاده شده در ساخت پنجره های دوجداره از استقامت و دوام مناسب در برابر هر نوع شرایط جوی برخوردار هستند. تصور کنید یک پنجره با ابعاد بزرگ که لازم باشد برای هرچند سال یکبار پوشش مناسبی به منظور جلوگیری از پوسیدگی به روی آن انجام گیرد. قطعا این کار برای ما هزینه های گزاف و لزوم استفاده از نیروی متخصص را ذر بر خواهد داشت. هیچ کدام یک از پروفیل های مورد استفاده در ساخت پنجره های دوجداره نیازی به نگه داری و یا ایجاد پوشش را ندارند. حتی در پروفیل های یو پی وی سی مواد و ترکیبات استفاده شده در تولید پروفیل های درب و پنجره ها تماماً در برابر شرایط اقلیمی، خوردگی  و تابش نور خورشید مقاوم هستند.

  • کاهش مصرف انرژی حرارتی:

با توجه افزایش جمعیت کره زمین و بالا رفتن مصرف انرژی در بخش های مختلف، بهای مصرف انرژی در سالهای اخیر سیر صعودی را طی کرده و استفاده از کالاهایی با مصرف انرژی پایین و راندمان بالا و یا کالاهایی که باعث کاهش اتلاف انرژی مصرفی در ساختمان می شود، در حال افزایش می باشد. در حال حاضر %30 از کل مصرف انرژی کشور در بخش ساختمان به مصرف می رسد. در این میان درب ها و پنجره ها به دلیل حائل بودن فضای بیرونی و فضای داخلی در ساختمان نقش بسزایی در مصرف انرژی دارند، از این رو هر روز شاهد استفاده بیشتر از پنجره های دوجداره عایق به خصوص پنجره های دوجداره یو پی وی سی به دلیل دارا بودن ویژگی های متعدد نسبت به سایر پنجره ها از جمله عایق حرارت و برودت در ساختمان ها هستیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید