علت عرق کردن شیشه دوجداره

ممکن است شما هم از آن دسته از کسانی باشید که با صحنه عرق کردن شیشه دوجداره در محل کار یا خانه خود مواجه شده باشین و سعی دارین علت عرق کردن شیشه دوجداره پنجره خود را بدانید.

بررسی علت عرق کردن شیشه بسیار مهم است. علاوه بر منظره نامطلوبی که به واسطه جذب قطرات آب به روی شیشه به وجود می آید، این موضوع می تواند کارایی پنجره دوجداره شما را در مبحث عایق بندی حرارتی بسیار تحت تاثیر قرار دهد.

علی رغم انکه ممکن است عرق کردن شیشه دوجداره فقط در فصول سرد سال و در ساعات مشخصی اتفاق بیافتد، اما همین زمان اندک هم جای نگرانی دارد. تا پایان این مقاله از یو پی وی سی کالا همراه ما باشید تا اطلاعات کاملی در خصوص علت عرق کردن شیشه دوجداره به شما ارائه دهیم.

علت عرق کردن شیشه دوجداره پنجره :

اما بیش از تشریح موضوع علت عرق کردن شیشه های دوجداره بهتر است علت تشکیل قطرات آب به روی سطوح سرد مثل شیشه پنجره را بدانیم. به طور کلی علت تشکیل قطرات ریز آب به روی سطوح، وجود بخار و هوای مرطوب اطراف ما میباشد. بخار آب به دلایلی همچون تبخیر آب رودخانه ها، دریاها، فعالبت روزمره و … تشکیل میشود. در محیط داخلی علاوه بر بخار آب موجود در هوا ممکن است امور خانه داری همچون آشپزی و پخت و پز میزان بخار و رطوبت هوا را دوچندان کند.

برخورد بخار موجود در هوا با سطوح سرد باعث بروز رخدادی بنام معیان می شود. در معیان که بر عکس بخار شدن آب است، قطرات ریز آب از فاز گاز (بخار) به فاز مایع تبدیل میشوند. در ابندا این موضوع با ایجاد لایه نازکی از بخار به روی سطوح آغاز شده اما با گذشت زمان به صورت قطرات ریز آب مشاهده می شوند. علت تشکیل بخار به روی بطری نوشابه یا سطح پارچ آب سرد نمونه بارزی از تشکیل معیان به روی سطوح میباشد.

خب واضح است هرچه میزان بخار آب موجود در هوای خانه ما بیشتر و هوای بیرون نیز سرد تر باشد، تشکیل بخار آب به روی سطوح شیشه پنجره بیشتر خواهد شد. از این رو عرق کردن شیشه پنجره ها فقط در روزهای سرد سال و در پنجره های آشپزخانه یا حمام بیشتر از سایر پنجره ها دیده می شود.

روش جلوگیری از عرق کردن شیشه پنجره:

بخار آب موجود در هوا، برودت هوای سرد، حضور افراد و یا فعالیت روزمره نظیر آشپزی، عامل اصلی عرق کردن شیشه در پنجره خانه ها میباشد.حجم بخار ایجاد شده حاصل از امور روزمره ارتباط کاملا مستقیمی با میزان روی شیشه پنجره دارد. واضح است که هیچ کدام از دلایل مطرح شده را نمیتوانیم از زندگی خود حذف کنیم. کاهش فعالیت هایی که منجر به بالا رفتن رطوبت هوا شده و نیز کاهش اختلاف دمای داخل با بیرون تنها روش موقتی در تشکیل بخار به روی شیشه پنجره است.

امروزه استفاده از شیشه های دوجداره به دلیل عایق بندی و دولایه بودن آن تنها روش قابل قبول و استاندارد در جلوگیری از عرق کردن شیشه پنجره ها میباشد. اما این ویژگی زمانی تامین میشود که شرایط و متریال مصرفی در ساخت شیشه دوجداره کاملاً منطبق با استانداردهای تدوین شده باشد. در غیر این صورت حتی به رغم دوجداره بودن شیشه، شاهد بخار زدگی شیشه هاخواهیم بود.

انواع بخار زدگی شیشه دوجداره:

بخار زدگی یا عرق کردن شیشه دوجداره شرایط مختلفی میتواند داشته باشد.

  1. تشکیل بخار روی سطوح بیرونی شیشه (نمای خارجی ساختمان).

  2. تشکیل بخار روی سطوح داخلی شیشه (نمای داخلی ساختمان).

  3. تشکیل بخار  در فضای مابین جداره های شیشه ( بین دو لایه شیشه).

عرق کردن شیشه دوجداره از سطح بیرون :

عرق کردن یا بخار زدگی سطوحی بیرونی شیشه به ندرت دیده میشود. اما بروز این رخداد به شرایط آب و هوایی و دمای داخلی خانه بستگی دارد. زمانی که دمای داخل خانه سرد باشد و میزان بخار موجود در هوا محیط بیرونی نیز بالا باشد (آب هوای شرجی)، بخار زدگی در سطح بیرونی شیشه دوجداره اتفاق می افتد.

تشکیل بخار و قطرات آب در سطوح محیط بیرونی با واژه ای به نام شبنم بیشتر معرفی میشود. علت پدید آمدن شبنم بدان جهت است، که هوا غالباً شب‌ها رو به سردی می‌رود مولکول‌های هوا زودتر از ذرات بخار آب اشباع می‌گردند و دو عامل اشباع نسبی و برودت موجب می‌شوند که ذرات بخار آب تبدیل به قطره‌های ریز آب شود و بر سطوح قرار گیرند.

اما غالبا عرق کردن سطوح بیرونی شیشه دوجداره، به علت بالای بودن دمای بیرونی و هوای شرجی و پایین بودن دمای داخلی اتفاق می افتد. در صورت مشاهده جای نگرانی وجود ندارد. با کم شدن اختلاف دما و کاهش غلظت بخار، شرایط به حالت نرمال مباز خواهد گشت.

عرق کردن شیشه دوجداره از سمت داخل :

بیشترین حجم از ایجاد بخار به روی شیشه ها به این نوع از بخارزدگی اختصاص دارد. عرق کردن سطح داخلی شیشه دلایل بسیار متعددی میتواند داشته باشد. در این مورد نیز شرایط دمایی، تهویه محیط داخلی و نیز دمای محیط بیرونی تاثیر بسزایی در میزان عرق کردن شیشه دارند. از عمده دلایل عرق کردن سطوح داخلی شیشه دوجداره میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:

  1. فعالیت های خانه داری همچون پخت و پز، آشپزی، شست و شوی ظروف با آب گرم و هر فرایندی که منجر به تبخیر بیشتر آب شود.
  2. فعالیت های روزمره نظیر استحمام و یا محیط های مشابه نظیر استخر و سونا.
  3. فعالیت فیزیکی همچون ورزش و یا تجمع افراد زیاد در محیط.
  4. استفاده از وسایل گرما زایی که از سوخت گاز شهری در آن استفاده میشود. (واکنش شیمیایی گاز شهری در زمان سوختن و اشتعال منجر به تشکیل بخار آب می شود).
  5. اختلاف دمای محیط داخلی و خارجی. بروز این رخدای در اختلاف دمای بیش 25 درجه سانتی گراد کاملا طبیعی است.
  6. عدم تهویه مناسب جهت خروج رطوبت ایجاد شده از محیط داخلی. یک هواکش ساده میتواند بخار و رطوبت ایجاد شده را به میزان محسوسی کاهش دهد.
  7. خشک کردن لباس در محیط داخلی و یا استفاده از وسایلی نظیر اتو که کارکرد انها با تبخیر آب توام است.

جدای از دلایل ذکر شده، میزان بخار زدگی شیشه دوجداره به نوع گاز حبس شده در فضای بین دو شیشه نیز بستگی دارد. هرچه گاز بین دوجداره شیشه ضریب انتقال حرارتی کمتری داشته باشد میزان بخار و عرق شیشه دوجداره نیز به مراتب کمتر خواهد شد.

استفاده از گاز آرگون میتواند بهترین عملکرد در کاهش انتقال حرارت را داشته باشد. اما به یاد داشته باشید در صورت استفاده از این گاز نیز تا حدودی شاهد بخاز زذگی شیشه از سمت داخل خواهیم بود. این بیشتر به میزان اختلاف دما فضای داخلی و بیرونی و نیز طوبت خانه شما بستگی دارد.

بخاز زدگی شیشه های پنجره  از نمای داخلی در درجه اول بیشتر به علت اختلاف دمای محیط داخلی با محیط بیرونی ایجاد می شود. میزان تشکیل بخار و یا عرق کردن شیشه دوجداره ارتباط مستقیمی با فعالیت های روزمره نظیر آشپزی و … دارد. برای جلوگیری از ایجاد بخار به روی شیشه های پنجره، سعی کنید تهویه مناسبی را در داخل خانه ایجاد کنید تا هوای مرطوب به بیرون خانه منتقل شود.

عرق کردن شیشه دوجداره از بین شیشه ها :

حساسیت در مبحث عایق بندی شیشه دوجداره از آنجایی آغاز میشود که بخارزدگی و تعریق در بین جداره های شیشه مشاهده شود. هرگونه بخار زدگی و عرق کردن شیشه از فواصل بین جداره ها نشانه آن است که عملکرد حرارتی و عایق بندی شیشه با اختلال جدی مواجه شده است و قطعاً رفته رفته سطح و میزان بخار شیشه بیشتر خواهد شد.

از آنجایی که هیچ دسترسی به فضای داخلی شیشه وجود ندارد و این موضوع ناشی از عدم کیفیت شیشه دوجداره یا سه جداره در مرحله ساخت است، تنها را رفع مشکل تعویض شیشه مورد نظر است.

علت عرق کردن وسط شیشه دوجداره :

با توجه به اینکه تشکیل بخار بین جداره های شیشه قطع به یقین به علت کیفیت ساخت پایین یا ایجاد صدمات به شیشه ایجاد می شود، به چند دلیل عمده که باعث بروز این رخداد می شود اشاره می کنیم

1- استفاده کم از مواد جاذب رطوبت در ساخت شیشه دوجداره:

در فرایند تولید شیشه دوجداره یا سه جداره از مواد جاذب رطوبت (سیلیکا ژل) استفاده می شود تا تمام رطوبت و بخار موجود در فضای شیشه را به خود جذب کند. میزان استفاده از مواد جاذب رطوبت به مساحت شیشه و شرایط آب و هوایی محل ساخت شیشه بستگی دارد. سیلیکا ژل یا مواد جاذب رطوبت توانایی محدودی در جذب رطوبت دارد و رفته رفته از خاصیت جذب آن کاسته خواهد شد.

استفاده کمتر از مواد جاذب رطوبت می تواند یکی از دلایل علت عرق کردن شیشه از بین جداره ها باشد. پس از درزبندی شیشه امکان تشخیص میزان مواد استفاده شده و یا تعویض مواد جاذب رطوبت در شیشه وجود ندارد.

2– عدم درزبندی مناسب اطراف شیشه دوجداره :

در تولید شیشه های دوجداره و یا سه جداره، اطراف شیشه به منظور اتصال لایه ها و جلوگیری از تبادل و گردش هوا، کاملا درزبندی و عایق میشود. برای این منظور از چسبهای خمیری مشکی رنگ با نام چسب پلی سولفاید استفاده می شود. یک درز یا شکاف بسیار کوچک در اطراف شیشه میتواند باعث گردش هوا در شیشه شده و رطوبت محیط بیرونی به فضای داخلی نشت کند.

از آنجایی که سیلیکا ژل (رطوبت گیر) در جذب رطوبت توانایی محدودی دارد، بخار نفوذ کرده از طریق درز و شکاف های اطراف شیشه کم کم به شکل بخار بین جداره های شیشه ظاهر می شود. پس عدم درزبندی مناسب اطراف شیشه میتواند عامل بعدی علت عرق کردن شیشه های دوجداره باشد.

3- ترک و شکستگی در شیشه های دوجداره :

هرگونه ترک، شکستگی و آسیب به جداره های شیشه میتواند عامل بعدی بخار بین جداره های شیشه باشد. در این مورد نیز تبادل و گردش هوا میتواند باعث نشت رطوبت محیط بیرونی شیشه به داخل شود. هرگونه برشکاری به روی شیشه دوجداره به منظور نصب دریچه یا هواکش میتواند به عرق کردن شیشه منجر شود مگر آنکه محیط شیشه دوجداره کاملا مهر و موم و عایق بندی شده باشد.

روش رفع بخار زدگی از شیشه دوجداره :

تنها راه حل رفع بخار شیشه از بین جداره ها، تعویض شیشه معیوب با نمونه استاندارد و با کیفیت آن است. استفاده از روش هایی نظیر سوراخ کردن شیشه جهت خروج بخار و یا استفاده از سشوار برای گرم کردن روش هایی کاملا موقتی و بدون نتیجه است. علاوه بر صرف وقت و انرژی بیهوده، خروج شیشه از محل خود میتواند برای افراد بی تجربه بسیار مخاطره آمیز باشد.

در شرایطی که پنجره شما به تازگی نصب شده از فروشنده بخواهید که شیشه را برای شما تعویض کند. یک شیشه دوجداره استاندارد حداقل 10 سال باید در برابر بخار بین جداره ها مقاوم و بی نقص باشد.

نتیجه گیری :

عرق کردن شیشه در واقع همان آبی است که از برخورد بخار آب موجود در هوا با سطح سرد شیشه ایجاد میشود. اییجاد بخار به روی سطوح داخلی و بیرونی چندان جای نگرانی ندارد و بیشتر به اختلاف دما بستگی دارد. در محیط های داخلی با ایجاد یک تهویه مناسب از افزایش رطوبت محیط بکاهید.

عرق کردن شیشه از بین جداره ها، نقص در عایق بندی شیشه را اثبات میکند. تبادل هوا از محیط بیرونی به فضای داخلی شیشه مهمترین علت عرق کردن شیشه دوجداره یا سه جداره است. هیچ روش موثر و همیشگی برای رفع بخار شیشه از بین جداره ها وجو ندارد و تنها راه حل آن خرید یک شیشه دوجداره استاندارد است.

5 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید